Miercuri, OCTOMBRIE 27, 2021

Ziua Veteranilor de Război

Într-un cadru spiritual emoționant, în orașul nostru a fost sărbătorită, astăzi, Ziua Veteranilor de Război, eveniment desfășurat la Cimitirul Eroilor din Piteşti.
În prezenţa invitaţilor a fost organizat un ceremonial religios şi militar, în cadrul căruia au fost rostite cuvinte de aducere-aminte şi recunoştinţă şi, bineînţeles, au fost depuse coroane de flori.
Defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Piteşti şi a plutoanelor din cadrul structurilor judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne a încheiat manifestările acestei zile speciale.

În semn de recunoaştere a meritelor dovedite pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României şi dat fiind că titlul de „veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie 1902, prin HG 1222 din 10 octombrie 2007, ziua de 29 aprilie a fost instituită ca Ziua Veteranilor de Război.
Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă, prin Înalt Decret, semnat la data de 29 aprilie 1902. Trecuseră atunci 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, pentru care s-au sacrificat 10.000 de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii.
Articolul 2 al Înaltului Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.