Marti, SEPTEMBRIE 29, 2020

Ziua Universală a Iei

Iubită de regine și prințese, nelipsită de la marile evenimente din viața satului, dar purtată cu drag și la întâlnirile importante din familiile nobilimii românești, cămașa populară a româncelor a devenit, peste secole, un reper identitar, sărbătorit anual în „noaptea cerurilor deschise”, de Sânziene.
Ziua Universală a Iei, celebrată pe 24 iunie de către iubitorii portului românesc din întreaga lume, reprezintă un omagiu adus atât ideii de feminitate, cât și frumuseții acestui obiect vestimentar tradițional, încărcat de simboluri, ce este prețuit ca o comoară a creativității și profunzimii spiritului românesc.
În acest an, campania lansată de „La blouse roumaine” - prima comunitate online ce promovează IA, ca marcă a culturii identitare româneşti – invită toți românii să participe la crearea unei mari expoziții online, „fotografiindu-vă în fața casei, a clădirii unde locuiți, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă ACASĂ pentru fiecare. Trebuie să purtați o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional. Nu va fi orice fotografie, ci una pe care o veți lăsa moștenire generațiilor următoare. O mărturie a apartenenței noastre la o familie, un neam și o cultură.”
Detalii despre campania online aici:
https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10/posts/2879993412118974?__tn__=K-R