Sambata, OCTOMBRIE 16, 2021

Măsuri pentru combaterea răspândirii ambroziei

Primăria Municipiului Pitești informează cetățenii că în conformitate cu Legea nr. 62/2018 cu modificările și completările ulterioare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii ei pe terenurile intravilane sau extravilane, iar în cazul prezenței acesteia, pentru eliminarea ei.
 În scopul distrugerii și a prevenirii răspândirii ambroziei, se impune desfășurarea periodică a unor lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri trebuie efectuate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie 2021.
Având în vedere HG 707/2018, art. 2 și 3, în perioada următoare, angajați ai Primăriei Municipiului Pitești, având atribuții în acest domeniu, vor face verificări pentru identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia.
Nerespectarea prevederilor legii constituie contravenție și se sancționează cu avertisment (art. 3, alin. (1) din Legea 62/2018 cu modificările și completările ulterioare). În cazul nerespectării condițiilor din avertismentul autorităților publice, se pot aplica amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice (art. 3, alin. (2) din Legea 62/2018 cu modificările și completările ulterioare).
Ambrosia artemisiifolia este o planta anuală, raspandită în toată Europa, cu areale invazive concentrate, în special, în partea centrală a acesteia. Ambrosia artemisiifolia este o planta cu talia semiînalta de 50 -100 cm înaltime, uneori chiar mai înalta la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltata, de 1,2 – 1,5 metri. Toata plantă este păroasa cu tulpină puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la baza.
 Florile, purtătoare de polen, formează inflorescențe situate in vârful ramurilor, având forma alungită si compactă asemănătoare unui spic. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea grăunciorilor de polen. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, și se întinde până sfârșitul lui octombrie.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice.
In Romania, ambrozia este răspândită in aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte si a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline. Creste spontan pe terenurile lăsate pârloagă, in principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație si prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale si de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recolta.
Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen (alergen extrem de puternic) începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.