Joi, OCTOMBRIE 1, 2020

Informație de interes public privind cărțile de identitate pierdute sau furate

În anul 2019, Direcția de Evidență a Persoanelor a Municipiului Pitești a soluționat un număr impresionant de cereri din partea persoanelor care au pierdut sau cărora li s-a sustras, în împrejurări diverse, actul de identitate. Astfel, un număr de 1952 de persoane din municipiul Pitești au declarat pierdută cartea de identitate, iar 54 de persoane au cerut înlocuirea actului de identitate pe motiv de furt.
Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior găsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.
De asemenea, în cazul în care o persoană a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliție. Potrivit actelor normative în vigoare, actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reținut în afara cazurilor prevăzute lege.
Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanție pentru prestarea unor servicii, pentru încredințarea unor bunuri și valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.
Reamintim că Serviciul pentru Evidența Persoanelor, aflat în subordinea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Piteşti, funcționează, începând de luni, 10.02.2020, în noul sediu situat în Municipiul Piteşti, Str. Victoriei, nr.42.
Timpul de lucru efectiv cu publicul, la ghișee, fără pauze, pentru depunerea documentelor necesare eliberării actelor de identitate, este următorul:
• luni, marți, miercuri 8:30 - 14:30;
• joi între 8:30 - 17:00;
• vineri în intervalul 8:30 -12:30.
De asemenea, în ideea eficientizării activității, a fost instalat Sistemul Electronic de Dirijare și Ordonare - SEDO (sistem electronic cu bonuri de ordine).