Marti, OCTOMBRIE 26, 2021

CENTENARUL UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA SĂRBĂTORIT LA PITEȘTI

Astăzi, 27 martie 2018, de la ora 11.00, Primăria Municipiului Pitești, în parteneriat cu Universitatea din Pitești, a organizat un simpozion științific dedicat aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 2018. Evenimentul a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Pitești în prezența prefectului Emilian Dragnea, a vicepreședintelui Consiliului Județean Argeș, dl. Ion Mînzînă, a reprezentanților autorităților publice locale și a unui numeros public.
În cuvântul domniei sale, primarul Cornel Constantin Ionică a reliefat importanța actului de acum o sută de ani și a arătat că Municipalitatea a organizat și va organiza mai multe manifestări cultural-artistice și educative în Anul Centenarului. Au transmis mesaje: d-na Mihaela Diaconu, președintele Senatului Universității din Pitești, d-na Eugenia Jianu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Argeș, dl. George Caval, președintele CCI Argeș, dl. Dragoș Șerban Popovici, secretar general al Asociației Consiliul Unirii, dl. Constantin Băjenaru, din partea Societății Civile. Cu acest prilej, a fost prezentată și medalia Centenarului realizată de către piteșteanul Dan Pavel pentru o asociație românească din SUA.
Au ținut alocuțiuni conf. univ. dr. Aurelian Chistol, despre „Aspecte legate de începuturile activităţii Sfatului Ţării din Basarabia” și lect. univ. dr. George Ungureanu, despre „Premisele şi contextul revoluţiei naționale din Basarabia (1917-1918)”
La final, Jean Dumitrașcu, managerul Filarmonicii Pitești și moderator al întâlnirii, i-a invitat pe toți cei prezenți la un spectacol extraordinary susținut în această seară, de la ora 18.00, cu mari artiști basarabeni - Liviu Stirbu (Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, Maestru în Arte), Radu Dolgan (Artist al Poporului), Livika Stirbu (pian) și Aliona Triboi (voce), dar și de piteșteanul Tiberiu Hărăguș, în deschidere.