Duminica, IUNIE 13, 2021

9 MAI - Ziua Europei

Ziua de 9 mai are pentru poporului român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.
În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda - au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oțelului. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
Așadar, azi ne amintim cu recunoștință de bravii ostași care s-au jertfit pentru ca Independența de Stat proclamată pe 9 mai 1877 să se realizeze de facto, aducem un pios omagiu celor care și-au dat viața pentru Țară în cel de-al Doilea Război Mondial și sărbătorim Ziua Europei, o Europă căreia România îi aparține geografic, politic și istoric și în care putem să ne afirmăm atât ca buni români, cât și ca cetățeni europeni cu drepturi depline!