Miercuri, OCTOMBRIE 27, 2021

26 IUNIE, Ziua Drapelului Național

Drapelul Național - roșu, galben, albastru - a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza ”Dreptate — Frăție” înscrisă pe el.
 După Revoluția de la 1848, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.
 Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc, de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.
 Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.
 Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.
 Simbolul național, drapelul care i-a însuflețit pe români pe câmpul de luptă, dar și de bucurie, este sărbătorit în fiecare an pe 26 Iunie.
 Să-i purtăm cu toții profund respect și prețuire, drapelul fiind cel mai elocvent reper al unităţii şi coeziunii naţionale, al iubirii de neam, al onoarei şi gloriei.

Dragi piteșteni, să nu uităm să ne aducem propria contribuție la dezvoltarea conștiinței apartenenței la țara mamă, de simbolurile și tradițiile ei!