Marti, OCTOMBRIE 19, 2021

10 MAI - Ziua Regalității

Cu o încărcătură istorică aparte, data de 10 mai reprezintă o sărbătoare națională legată de evenimentele ce au contribuit la cristalizarea statului modern român.
Ziua care marchează trei momente istorice importante - începutul domniei lui Carol I, independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării – este numită, în mod tradițional, Ziua Regalității și este celebrată în toată țara prin manifestări cultural-artistice specifice.
Un astfel de eveniment a avut loc astăzi, la Universitatea din Pitești - „ROMÂNIA, de la Regat la Republică în U.E.” –, festivitate la care au luat parte personalități ale culturii argeșene și naționale, precum și reprezentanți ai autorităților locale și județene.
Așa cum o arată și numele manifestării aniversare, în acest an, zilele de 9 și 10 mai marchează coordonatele definitorii pentru destinul istoric al nației române, prin reunirea celor trei sărbători: Ziua Europei, Ziua Regalității, dar și Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România:
„Am participat astăzi la evenimentul organizat de Universitatea din Pitești cu prilejul sărbătorii naționale a Zilei Regalității: „ROMÂNIA, de la Regat la Republică în U.E.”.
ÎPS Calinic Argeșeanul a săvârșit o slujbă în Paraclisul UPIT, în prezența Principelui Nicolae. Ziua Regalității și Ziua Europei au fost evocate, apoi, într-o simbioză istorică inedită!
România este astăzi o republică într-o Europă unită și trebuie să-și învețe perfect lecția: autorespectul pentru identitate și valorile naționale și respectul pentru diversitatea culturală, fără a ne dizolva, însă, esența.” – Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești